Black Memories

# Zeeland Nazomerfestival 2019

Black Memories

29 aug t/m 1 sep en 4 t/m 7 sep

dans met de hartklop van de Afrikaanse, Caribische en westerse drum en de energie van de hedendaagse urban cultuur

Een sterke voorstelling over macht, vrijheid en huidskleur. Black Memories stapt met open vizier in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Kunnen we het over dat verleden hebben zonder in schaamte en schuld te stikken? Ja! Als je maar durft te kijken. Black Memories gaat over de rijkdom aan culturen in ons land. Maar ook over het ongemak dat donkerder is dan een doosje schoensmeer op 5 december.

Ons koloniale verleden is lastig te verteren. Mensen verschepen alsof het producten zijn, dat kun je je toch niet voorstellen? En toch is dat wat er is gebeurd. Kunnen we het over dat verleden hebben zonder in schaamte en schuld te stikken? Ja! Als je maar durft te kijken. Black Memories nodigt je uit deze stap te wagen. Vertrekpunt zijn de belevenissen van de vijf dansers, vier musici en twee acteurs. Met z’n elven steken ze van wal. Vertrekpunt zijn de eigen belevenissen van de dansers, acteurs en de live band. Met z’n elven switchen ze moeiteloos tussen oude verhalen en de hedendaagse urban cultuur.

Nominatie Zwaan
Black Memories is genomineerd voor de Zwaan 'meest indrukwekkende dansproductie 2019'. Uit het juryrapport:

'Black Memories is een overrompelende voorstelling over de impact van kolonialisme en discriminatie en de roep om gelijkwaardigheid. Tussen de sterke spelscènes en energieke choreografieën van urban, moderne en traditioneel Afrikaanse dans wordt moeiteloos geschakeld. De performers zijn ijzersterk en representeren een generatie die verder kijkt dan hun neus lang is. Hun poging om elkaar te blijven begrijpen is hoopvol en aanstekelijk.'

Data 2, 3, 4 sep
Aanvang 19u00 
Duur 70 min 
Locatie Theater De Mythe in Goes
Prijs €20,- /CJP €15,-

De verdieping

ZNF Lunchtafelgesprek Black Memories stapt met open vizier in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Kunnen we het over dat verleden hebben zonder in schaamte en schuld te stikken? Onder anderen regisseur en choreograaf Herman van Baar en danser Aisa Winter van Danstheater Aya zoeken naar antwoorden.
Datum 2 sep
Aanvang 12u15 tot 13u00
Prijs € 5,- incl. Lunch
Tickets

Dansworkshop door Danstheater AYA. Kruip in de huid van een performer, hoe breng je een boodschap over? Wat is krachtige lichaamstaal? En hoe zorg je dat je het podium pakt? Ook leer je in deze workshop een aantal bewegingen uit de voorstelling Black Memories.
Datum 2 sep 
Aanvang15u30
Duur1,5 uur
Locatie  Theater De Mythe, Goes
Prijs ST € 35,00 (incl. voorstelling)

Inleiding op de locatie voorafgaand aan de voorstelling.
Datum ma 2 sep 
Aanvang 18u30
Prijs gratis op vertoon van entreebewijs

Lezing over het slavernijverleden in het Zeeuws Archief. De handel in tot slaaf gemaakte Afrikanen was de ‘core business’ van de MCC, de Middelburgse Commercie Compagnie. Van 1732 tot 1807 kocht de MCC 31.095 tot slaaf gemaakte Afrikanen met de bedoeling hen te verkopen in West-Indië. Het Zeeuws Archief is de werkplaats om de geschiedenis van Zeeland te ontdekken en te onderzoeken.
Datum 3 sep
Aanvang  16u00
Locatie  Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg.
Prijs  gratis, reserveren verplicht via verdieping@theaterzeelandia.nl

Speurtocht (leeftijd 10 tot 15 jaar) In Middelburg herinneren nog heel veel plaatsen aan de driehoekshandel en de rol die Zeeland speelde in de slavenhandel. Met de speurtocht Geboeid door het Zeeuwse slavernijverleden ga je op ontdekkingstocht door dit verleden. De speurtocht is voor € 4,- te koop bij het Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg.

concept, regie en choreografie Herman van Baar, Wies Bloemen, Alida Dors muzikale leiding Floris van der Vlugt tekst Ayden Dijkstra dans en spel Aisa Winter, Anna Lindaya, Christine Amagove Karani, Djinti Sullivan, Jacob de Groot, Jason Winter, Perry Gits muziek Floris van der Vlugt (saxofoon, basklarinet, keys), Jasper Goedman (percussie), Rory Ronde (gitaar), Yariv Vroom (percussie) decor en lichtontwerp Erik van Raalte
geluid Arjan van Tricht licht Nick van Doesum kostuums Isis Vaandrager